Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenská asociácia novinárov (SAN) protestuje proti návrhu novely zákona o umeleckých fondoch, ktorú podľa nich chystá Ministerstvo kultúry SR. Uvádzajú, že pripravovaná zmena je pre Literárny fond i ostatné umelecké fondy likvidačná, keďže ruší jednopercentné a dvojpercentné odvody do fondov. Podľa asociácie týmto postupom ministerstvo pripravuje koniec podpory pre všetkých tvorivých pracovníkov, ktorí spadajú do pôsobnosti fondov. Dodávajú, že iba vďaka fondom môžu slovenskí umelci tvoriť a rozvíjať svoje umelecké cítenie. Preto by bolo podľa SAN hrubou a neodpustiteľnou chybou likvidovať to, čo tu 50 rokov fungovalo a funguje na prospech umeleckej obce a slovenskej kultúry. SAN považuje novelu zákona za neprijateľnú a vyslovuje zásadný nesúhlas s postupom Ministerstva kultúry SR, ktorý je podľa nich zarážajúci a nepochopiteľný. TASR o tom informoval predseda SAN Štefan Dlugolinský.