Bratislava, 20. februára 2001 - Rada Slovenskej asociácie novinárov (SAN) upozorňuje domácu a medzinárodnú verejnosť na hrubé nedemokratické postupy vedenia verejnoprávnej televízie MTV voči jej pracovníkom. Prepustenie novinárov a ignorovanie pracovného zákona MR manažmentom MTV je podľa stanoviska SAN porušovaním základných demokratických noriem právneho štátu. Hlboká politická a ekonomická kríza v MTV bola zapríčinená aj rozpredajom nehnuteľného majetku. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, postup Ministerstva kultúry SR a mediálnych expertov v príprave novely zákona o STV chystá obdobný osud aj pre Slovenskú televíziu. V priamej súvislosti so situáciou v Maďarsku SAN upozorňuje MK SR na dôsledky pripravovanej novely zákona o STV. Výsledok, do ktorého vyústila situácia v Maďarsku, môže podľa Aidana Whitea, generálneho tajomníka Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), vážne ohroziť vstupné rokovania Budapešti s Európskou úniou (EÚ), píše sa v stanovisku. "V kopírovaní snaženia iných môže sa aj pre SR vstupný rokovací proces s EÚ výrazne skomplikovať", dodáva v závere predseda SAN Štefan Dlugolinský.