Na kone, zavelil by klasik, alebo „Aj tak zvíťazíme“ – komentár

Tu doma máme svoje problémy, ktoré by sa patrilo komentovať. Zelenského plán víťazstva nad Ruskom je z iného súdka a predovšetkým platí, že ak vieme nejako ovplyvňovať domáci vývoj, víťazný plán je mimo našich možností v tomto smere a okrem toho to vyzerá tak, že je aj mimo akejkoľvek reality.

Ak prichádza na um analógia so známou filmovou klasikou, kde majster Kroner odhodlane zavelil, že na kone, aj keď koní nebolo, je to výrečné porovnanie. Zbojnícki chlapci vedeli naložiť na chrbát tomu prihlúplemu grófovi aj peši. To však nič netušili o jadrovej veľmoci. A peši do Moskvy je akosi priďaleko. A teraz vážnejšie, aj keď samotná téma je sama osobe viac ako vážna. Ukrajinský vodca sa usiluje dať svetu najavo, že vie ako zvíťaziť. Politickí komentátori dvíhajú obočie a skôr skepticky sa stavajú k tomu, ako to vidí ten Volodymir. Chýba informácia, či pri jeho prejave poslanci Verchovnej rady Ukrajiny iba povinne tlieskali alebo dokonca stáli a prejavovali nadšenie formou standing ovation. Keď to bolo tak, vlastne sa radovali, lebo to ovation je z latinčiny a ovo znamená radujem sa. Začiatky využívania standing ovation sa týkajú pradávnej minulosti, keď vlastne nebolo čo oslavovať, ale účelom bolo neklesať na duchu. Toto zdokonalil Goebels, ktorý najlepšie vedel, ako využiť zmes dezinformácií, klamstiev a demagógie. Aj vtedy, keď Nemci dostali výprask pod Stalingradom. Keď to minister propagandy oznamoval, v obrovskej sále nebolo účastníka, ktorý neuveril, že Stalingrad je vlastne veľké víťazstvo. Nie, žiadnu analógiu nasilu nemienim ponúkať. V prípade Zelenského plánu si treba všímať najmä cesty, ktoré majú viesť k údajnému víťazstvu. Na prvom mieste má byť bezodkladná pozvánka do NATO. A to naozaj ? Aj keď pre Rusko to je niečo, ako keby sa malo rozhodnúť o podpálení Moskvy ? Inak, Napoleon si tiež myslel, že keď hlavné mesto ľahlo popolom, vec je vyriešená. Nebola a ako sa to skončilo pre vzrastom podobného vodcu, je dobre známe. Teda NATO… A načo ? Opýtal by sa menej znalý občan, ktorému nie je celkom jasné, ako to je s ohľadom na historické súvislosti, najmä po skončení existencie dvoch blokov, t. j. Varšavskej zmluvy a Severoatlantického paktu, dnes Aliancie. Naozaj si Zelenský myslí, že svet uverí, že tento prvý bod „veľkolepého“ plánu je reálny ? Že sa nenájdu štáty, medzi nimi možno aj Slovensko, či Maďarsko, ktoré uplatní veto ?

Netreba chodiť ďaleko pre jasnú odpoveď. Vzápätí po Zelenského odhalení plánu sa ozval maďarský premiér Viktor Orbán a ten nehľadal diplomatické barličky. „Plán je viac než desivý“, uviedol. A dodal, že „túto vojnu prehrávame a treba zmeniť stratégiu Európskej únie“. A aby to priklincoval, Orbán upresnil, že namiesto vojnovej treba prejsť na mierovú stratégiu. Mimochodom, plán Zelenského má viacero bodov, budú sa nimi ešte zaoberať politici i politológovia. Za zmienku stojí, že medzi tým, čo sa uverejnilo, je aj viacero tajných dodatkov. A možno práve to je to „viac než desivé“. Všimnúť si treba posledný uverejnený bod, ktorý sa týka amerických vojsk v Európe. Časť z nich chce Zelenský nahradiť. Potiaľto to hádam stačí. Zelenského plán si totiž nezaslúži mimoriadnu reklamu. „Kone“ nemá a aj keby ich mal, opraty by zrejme nedržal a mohol by skončiť v priepasti. Už len na záver zmienka o tom, že Zelenský vyzval Západ, aby povolili Ukrajine používať dodané zbrane dlhého doletu aj na ruské územie. A kritizoval Čínu, Irán a Severnú Kóreu za podporu Moskvy. Nuž, akú hru to hrá Zelenský ? Utkvel mi v pamäti titulok Svet podľa Ukrajiny. Žeby to naozaj takto malo fungovať ?

Milan Španír, publicista