Stanovisko SAN k udeleniu Ceny Romana Kaliského

Literárny fond, Sekcia žurnalistiky a novinárskej fotografie bude 1. októbra 2024 udeľovať Cenu Romana Kaliského. Ocenenie má dostať Július Lőrincz, bývalý zahraničnopolitický komentátor, pôsobiaci v čase normalizácie v krajne ľavicovom denníku Pravda, ktorý bol v rokoch 1944 – 1990 ústredným tlačovým orgánom Komunistickej strany Slovenska.

Roman Kaliský, účastník SNP, neskôr aktívne pôsobiaci v Strane slovenskej obrody, ktorá vznikla transformáciou Demokratickej strany, bol  v rokoch 1948 – 1954 poslancom Slovenskej národnej rady a vo volebnom období 1954 – 1960 aj poslancom Národného zhromaždenia. Vzácny človek, bard slovenskej žurnalistiky bol redaktorom, šéfredaktorom i dramaturgom slovenského dokumentárneho a hraného filmu. Jeho príspevky i postoje vychádzali v denníku Práca, v Kultúrnom živote, Literárnom týždenníku, Národnej obrode či v Pravde do roku 1970. Svoju stopu zanechal aj v Slovenskej televízii, kde pôsobil v šesťdesiatych rokoch ako redaktor. Za jeho postoje, vyjadrené po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, ho normalizačný valec Komunistickej strany Slovenska poslal mimo verejný priestor. Dostal striktný zákaz publikovania čohokoľvek. Aby uživil rodinu vyučil sa za murára a až do novembra 1989 pracoval na rôznych stavbách.

Na druhej strane Július Lőrincz bol aktívny komunista v denníku Pravda a zahraničnopolitický komentátor, ktorý poslušne obhajoval zahraničnú doktrínu vtedajšieho režimu. V čase normalizácie si žil ako rybka v čistej vode. V novembri 1989 ľudia vyšli do ulíc a povalili skrachovaný režim, ktorému aktívny socialistický novinár Július Lőrincz slúžil dlhé roky a pod ochranou otca, člena Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska.

Myšlienka udeľovania Ceny Romana Kaliského bola ušľachtilá. Udeľovanie cien Literárnym fondom malo za cieľ pripomínať si vzácneho človeka v povedomí novinárskej obce i širokej verejnosti. Slovenská asociácia novinárov zastúpená v Sekcii pre žurnalistiku a novinársku fotografiu pri Literárnom fonde s návrhom nesúhlasila a s udelením ceny pre Júliusa  Lőrincza nesúhlasí ani dnes. SAN sa od udelenia Ceny Romana Kaliského pre Júliusa Lőrincza dištancuje.

Cena pomenovaná po Romanovi Kaliskom by nemala byť akousi rehabilitáciou tých novinárov, ktorí slúžili bývalému režimu v čase normalizácie a preplávali cez všetky vody bez akejkoľvek ujmy a až do týchto dní. Potom november 1989, teda zamatová revolúcia, nemala žiadny zmysel.

                                                                                   Rada Slovenskej asociácie novinárov