Stanovisko SAN k zastrašovaniu novinárov

Keď sme v roku 1989 búrali totalitný režim a zaviedli slobodu slova vôbec sme netušili, že o takmer 30 rokov od zmeny režimu bude mať novinár problém slobodne vyjadriť svoj názor. Slovenská asociácia novinárov (SAN) je znepokojená zastrašovaním niektorých novinárov pri vyslovovaní vlastného názoru na situáciu v spoločnosti. Na jednej strane sme znepokojení nedávnou neprimeranou aktivitou Národnej kriminálnej agentúry, ktorá zrejme na základe udania prešetrovala pronárodnú aktivistku Líviu Garčalovú. Mladá študentka neurobila nič iné len vyslovila svoj pohľad na neprimeranú i škodlivú propagáciu LGBTI a rozmáhajúcu sa pedofíliu. Na druhej strane bez akéhokoľvek postihu bol prehliadnutý hanlivý výrok zo strany novinára Árpáda Soltésza, ktorý štátotvorný slovenský národ označil za „čvargu z východnej Európy“. V tejto súvislosti azda treba pripomenúť Európsky dohovor o ľudských právach o slobode prejavu, najmä článok 10, ktorý jasne a zrozumiteľne určuje pravidlá. Je preto nepochopiteľné ak je mladá začínajúca novinárka zastrašovaná priamo v škole pred spolužiakmi. Takýto postup a dva rôzne metre na posudzovanie názoru sa nám vôbec nepáčia, a preto o udalostiach budeme informovať partnerské novinárske organizácie v zahraničí.

Bratislava, 26. februára 2020