Tlačová správa SAN k udeleniu výročnej ceny

Slovenská asociácia novinárov aj v tomto roku udelila výročnú cenu organizácie. Rada SAN rozhodla o udelení Ceny SAN pre členku SAN Mgr. Elenu Šubjakovú.

Ocenená je autorkou 13 publikácií v oblasti duchovnej literatúry a histórie Slovákov v 9. storočí, najmä prvého písma Slovanov – hlaholiky. V rámci edičnej činnosti vytvorila tiež didaktické projekty, výstavy a videofilmy. Zároveň je aj autorkou grafickej úpravy svojich publikácií i viacerých diel v oblasti audiovizuálnej tvorby. V rámci projektu výstavy SLOVO SLOVANOV, ktoré bolo v r. 2012 realizované ako stála výstava v Baltimore, USA, bola autorkou aj grafickej úpravy i spoluautorkou textu. Na Slovensku tento projekt prebiehal formou putovnej výstavy v Bratislave, Košiciach, Nitre a ďalších mestách Slovenska. Ako lektorka Hlaholskej akadémie prednáša históriu hlaholiky na kurzoch hlaholiky, popri ktorých organizuje cesty za historickým poznaním na Slovensku i v zahraničí (Blatnohrad v Maďarsku, Ochrid v Macedónsku a Solún v Grécku). Jednou z jej aktivít je i didaktický projekt Tisícročný hlahol slovenčiny, ktorý priamo začleňuje do histórie našej písomnej kultúry aj najstaršiu kodifikáciu slovenského jazyka z 9. storočia. Svoju poslednú publikáciu vydala v r. 2017 pod názvom Slováci apoštoli Slovanov, v ktorej sa netradičným spôsobom zaoberá osudmi cyrilo-metodských žiakov a prináša viaceré objavné zistenia o ich životoch. Osobitnú pozornosť venuje argumentom dosvedčujúcim ich slovenský pôvod, bez ktorého nie je možné pochopiť ich ďalšie osudy po vyhnaní z vlasti.

Rada SAN rozhodla aj o udelení Čestného uznanie SAN kolektívu redaktorov denníka Prešovský večerník. Tlačené noviny vychádzajú od roku 1990 a sú prvým nezávislým súkromným denníkom na Slovensku, ktoré prináša aktuálne spravodajstvo z metropoly Šariša. Prešovský večerník sa prvý krát objavil v uliciach mesta Prešov 1. marca 1990 a mal náklad 18 tisíc kusov. Kolportéri ho predávali za vtedajšiu jednu korunu. Mal štyri strany a venoval sa hlavne témam z mesta Prešov.

Slovenská asociácia novinárov (SAN) je dobrovoľná nestranícka organizácia slovenských novinárov a publicistov. Rešpektuje a podporuje záväzky členských štátov Rady Európy (RE), prijaté v Európskom dohovore o ochrane základných práv a slobôd a v Deklarácii o slobode vyjadrovania a informovania, v ktorej členské štáty RE potvrdili ich trvalú oddanosť princípom slobody vyjadrovania a informovania, ako základných prvkov pluralitnej demokratickej spoločnosti.

Bratislava, 16. december 2019