Stanovisko SAN zo seminára „30 rokov od novembra 89“       

Rada Slovenskej asociácie novinárov /SAN/ pripravila pre svojich členov seminár „30 rokov od novembra 89“, ktorý sa uskutočnil 13. decembra 2019 v Dome novinárov na Župnom námestí v Bratislave. Zámerom Rady SAN bolo zmapovať súčasný stav v mediálnom prostredí Slovenskej republiky. Účastníci seminára a prednášajúci konštatovali, že aj keď sa po roku 1989 zmenilo politické prostredie neznamená to, že sa výrazne zlepšilo postavenie novinárov v spoločnosti.

Na seminári rezonovali viaceré témy dotýkajúce sa nielen novinárov, ale aj spoločnosti.   Účastníci konštatovali, že ani po takmer dvoch rokoch od vraždy novinára Kuciaka a jeho priateľky nedošlo k takej úprave tlačového zákona, ktorý by novinárom zabezpečoval väčšiu ochranu. Stal sa však presný opak! Väčšiu ochranu pred médiami si zabezpečili politici. Účastníkov seminára znepokojujú aj posledné udalosti v slovenskom mediálnom priestore, pri ktorých došlo k porušovaniu objektivity a nestrannosti. Žiaľ, po 30. rokoch od novembra 89 sa časť novinárskej obce dostala do vazalskej pozície. Vlastníci médií určujú obsah a novinárov nútia publikovať výstupy, ktoré sú deformované i špekulatívne a nekopírujú reálne udalosti. Dnes je takmer isté, že ľudia na novembrových námestiach si takúto demokraciu vôbec nepredstavovali. Státisíce ľudí v novembri 89 volalo po slobode slova, pohybu a vierovyznania. To boli tri základné atribúty tzv. nežnej revolúcie, pre ktoré ľudia vyšli do ulíc. Po troch desaťročiach musíme konštatovať že niektorí novinári sa spreneverili svojmu poslaniu. Z ich strany ide o bezbrehú lojalitu voči zamestnávateľom, ktorí často prišli k svojim majetkom nečestnými spôsobmi. Morálka upadla aj u niektorých občanov hlásiacich sa k mimovládnemu sektoru. Objavujú sa novodobí donášači, ktorí často za pochybné ocenenia udávajú bezúhonných a slušných ľudí iba preto, že vyslovili vlastný názor na udalosti dotýkajúce sa spoločnosti a nie sú v súlade s víziami samotných udavačov a oligarchov vlastniacich niektoré médiá.            

Novinári v relevantných médiách by mali poskytovať aktuálne, nestranné, neskreslené a overené informácie takým spôsobom, aby boli zrozumiteľné a najmä vyvážené. Pluralita názorov by mala byť zabezpečená. Jednostranné informovanie občania už zažili počas 40 ročnej existencie budovania socializmu. Funkciu objektivity by mala plniť najmä verejná služba pre občana, ktorou je RTVS a je zriadená zo zákona. Verejnoprávna inštitúcia by mala byť akýmsi protipólom voči tým médiám, pre ktoré je podávanie neskreslených a objektívnych informácii neznámou veličinou. Média, ktoré nie sú stotožnené s princípmi demokracie, nie sú postihované. Práve naopak, v poslednej dobe sú postihovaní za vyslovenie názoru slušní občania a dokonca už aj politici.

Mediálny analytik a znalec propagandistických metód Petr Žantovský z Českej republiky prišiel na zaujímavú súvislosť českého úslovia „lže jako když tiskne,“ ktoré podľa neho uviedol do života novinár Karel Havlíček Borovský, a ktoré súvisí s jeho modernejším významom – mediálne klamstvo alebo mediálne ohlupovanie. V slovenčine máme iný výraz, ktorý sa môže vzťahovať rovnako na mediálnych manipulátorov ako aj na politikov: „Klame až sa mu z huby práši.“ Klamstvá v politike a v novinách nie sú teda nijakým novodobým objavom. Občania už vedia odhaliť techniky mediálneho klamstva, ale mnohí sa nad vecami nezamýšľajú a podliehajú ilúzii, že čo je napísané a čo sa povie v rozhlase i televízii, to platí. Vo všeobecnosti však väčšina ľudí po rokoch životných skúseností z bývalého režimu a najmä od veľkej tzv. nežnej či textilnej revolúcie médiám neverí.           

Účastníci seminára opäť konštatovali, že mediálny priestor na Slovensku sa od novembra 1989 vyvíjal a stále vyvíja značne chaoticky. Médiá u nás a vo svete sú veľmi citlivou oblasťou, lebo sú významným politickým nástrojom v boji o moc, ďalej konštatovali účastníci seminára. Pravdivý a neskreslený obraz o udalostiach v Slovenskej republike musí prinášať najmä Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorá je verejnoprávnou inštitúciou. Na fungovanie takejto inštitúcie sa skladajú všetci, ktorí majú elektrickú zásuvku. Jej úlohou má byť objektívne, nestranné, neangažované a vyvážené vysielanie. Žiaľ, už ani verejná služba uvedené kritéria dlhodobo nespĺňa. Kto napraví daný stav ?

Bratislava, 13. decembra 2019