Bratislava, 26. február 2003 - Slovenská asociácia novinárov / SAN / je druhou najpočetnejšou novinárskou organizáciou v Slovenskej republike. Prihlášku SAN za člena Medzinárodnej novinárskej organizácie /IFJ/ akceptoval výkonný výbor tejto významnej inštitúcie v júni 2002 vo Washingtone. V súčasnej dobe sa uchádzame aj o členstvo vo Výbore na ochranu novinárov v New Yorku. SAN rešpektuje a podporuje záväzky členských štátov Rady Európy /RE/ prijaté v Európskom dohovore o ochrane základných práv a slobôd i v Deklarácii o slobode vyjadrovania a informovania. Členské štáty RE svojim postojom potvrdili oddanosť základným princípom pluralitnej demokratickej spoločnosti, ku ktorým sa vo svojich stanovách hlási aj naša organizácia. Na Slovensku sme už takmer štrnásť rokov svedkami zápasu o demokraciu a tá sa v našom priestore vysvetľuje akosi ináč. Súčasná situácia nedáva príčinu na konštatovanie, že demokracia sa významnejšie rozvíja, buduje a formuje do noriem vyspelých a s aplikáciou demokracie skúsenejších krajín. Prostredie mediálneho priestoru je do značnej miery ovládnuté jednotlivcami, ktorí si niektorých novinárov, často bez stavovskej príslušnosti, nasmerovali do „jednosmernej ulice“, využívajúc pritom absenciu mediálneho zákona. Je smutné, že na Slovensku ešte stále platí tlačový zákon z roku 1966 podpísaný prezidentom ČSSR a vtedajším ústredným tajomníkom Komunistickej strany Československa Antonínom Novotným. Ešte stále pretrváva triedenie ľudí na základe politickej orientácie, ktoré sa stalo aj mierou novinárskej kvalifikovanosti a to je pre spoločnosť veľmi škodlivým javom. Sme za širokú diskusiu o problémoch slovenskej spoločnosti. Sme za pravdivé a vyvážené informovanie verejnosti. Sme za žurnalistiku otvorených dverí. Nie sme však za takú žurnalistiku, ktorá je nástrojom na manipulovanie verejnej mienky. Dnes, tesne pred vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie, nadišiel čas o veciach hovoriť otvorene a poukázať na problémy v novinárskej obci i verejne vyzvať kompetentných na zjednanie nápravy. Urýchlene žiadame pripraviť a na schvaľovací proces do NR SR predložiť nový mediálny zákon, ktorý prebehne verejnou diskusiou s konečným efektom na prospech celej novinárskej obce. V tejto súvislosti vyzývame ostatné novinárske organizácie na spoločný postup. Pre vyššie uvedené dôvody Rada Slovenskej asociácie novinárov zvoláva na 27. február 2003 snem SAN, ktorý sa bude konať od 14.00 hod. v priestoroch banketovej sály hotela Kyjev v Bratislave na Rajskej ulici. Pozývame zástupcov médií, spoločenských a kultúrnych organizácií i relevantných politických strán, ako aj kolegov z ostatných novinárskych organizácií, ktorým súčasný stav nie je ľahostajný. Dvere budú otvorené pre všetkých.