Bratislava, 28. február 2003 /tasr/ - Prešetrenie priebehu konkurzu na nového ústredného riaditeľa Slovenskej televízie (STV), ktorým sa stal bývalý šéf súkromnej televíznej stanice Joj Richard Rybníček, chcú v najbližších dňoch iniciovať predstavitelia Slovenskej asociácie novinárov (SAN). Jedným z dôvodov takéhoto rozhodnutia je podľa predsedu SAN Štefana Dlugolinského skutočnosť, že viacerí kandidáti, aj z radov asociácie, nedostali v rámci konania možnosť verejného vypočutia. Do konkurzu na post riaditeľa STV sa na sklonku minulého roka prihlásilo 41 uchádzačov, no po otvorení obálok a prehodnotení všetkých prihlášok členovia Rady STV skonštatovali, že do prvého kola môžu byť zaradení len 39 z nich. Na základe ďalšieho posudzovania prihlásených projektov súvisiacich s revitalizáciou a zlepšením hospodárenia verejnoprávnej televízie vybrali do druhého kola 28 kandidátov, spomedzi ktorých na vypočutie postúpili dvaja - zástupca Slovenskej národnej galérie Vladimír Červenák a exriaditeľ TV Joj Richard Rybníček. Posledné kolo výberového konania sa uskutočnilo 10. januára, pričom deviati predstavitelia televíznej rady rozhodli tajným hlasovaním odporučiť parlamentu za nového šéfa STV Rybníčka. Dlugolinský v rozhovore pre TASR vyhlásil, že s priebehom konkurzu nesúhlasia asi šiesti alebo siedmi predstavitelia SAN, ktorí sa ho zúčastnili, no pravdepodobne sa k ním pripoja aj ďalší uchádzači. "Niektorí naši členovia sa zúčastnili výberového konania, no nemali adekvátne podmienky, čo znamená, že sa nemohli dostať k relevantným informáciám a nemali možnosť verejného vypočutia," spresnil dôvody rozhodnutia asociácie jej šéf. "V tomto prípade vychádzame z rozhodnutia Ústavného súdu v kauze voľby predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorá bola spochybnená. Oprieme sa o tento verdikt, pretože ide o podobný prípad," uviedol Dlugolinský. Zároveň dodal, že SAN vyzve všetkých neúspešných účastníkov konania, aby sa k tejto iniciatíve pridali. "Náš právny poradca tvrdí, že konkurz neprebehol tak, ako mal," podotkol na záver. Delegáti SAN prijali uznesenie o iniciovaní prešetrenia spomínaného výberového konania na svojom štvrtkovom sneme v Bratislave.