Bratislava, 20. január 2002 - Slovenská asociácia novinárov už dlhšiu dobu sleduje zámernú likvidáciu verejnej služby ako základného princípu a poslania verejnoprávnej Slovenskej televízie. Manažment STV na čele s ústredným riaditeľom Ing. Milanom Materákom systematicky okliešťuje vlastnú tvorbu a likviduje vnútorný tvorivý programový potenciál. Mnohé relácie, doteraz vyrábané výlučne v kapacitách STV, sú rušené a nahrádzané inými, ktoré verejnoprávnu inštitúciu pomaly a isto pretvárajú na komerčnú stanicu pochybnej kvality. Opúšťa sa od vlastnej a lacnejšej výroby relácii vo vnútorných kapacitách. Do vysielacej štruktúry manažment STV pretláča projekty, ktoré pre inštitúciu znamenajú iba stratu, sú absolútne nevýhodné a znižujú jej kredit. Často ide o projekty, ktoré sú realizované v agentúrach, v ktorých pracujú rodinní príslušníci niektorých manažérov STV. Mnohí kvalitní odborníci, najmä však programoví, sú zastrašovaní a prepúšťaní. Medzi pracovníkmi STV zavládla atmosféra strachu a obáv o ďalší osud svojich rodín. STV si prestala plniť svoje poslanie vyplývajúce zo zákona. Na historické minimum znížili výrobu vzdelávacích programov, obmedzili dokumentárnu tvorbu, najmä o význačných osobnostiach moderných slovenských dejín, absolútne utlmili pôvodnú dramatickú tvorbu pre deti a dospelých, vážnu hudbu dostali na perifériu záujmov a zábavu zredukovali na niekoľko nekvalitných programov. STV nedáva priestor pre občanov, ktorí majú iní názor a v Hlavnej redakcii spravodajstva preferujú najmä koaličné strany, o čom svedčí nezávislý monitoring. V programovej tvorbe sa STV obmedzuje iba na úzky okruh spolupracovníkov a nedáva priestor aj pre ostatných tvorcov. Autoritatívne zrušenie štúdia animovanej tvorby, vyradenie prenosov z rokovaní NR SR, prepúšťanie tvorivých pracovníkov, obrovské dlhy za roky 1998 – 2001, ich ďalšie navršovanie a takmer žiadne rozumné investície do rozvoja Slovenskej televízie iba potvrdzuje, že smerovanie tejto inštitúcie je nesprávne. Zodpovednosť za tento stav v plnej miere nesie Rada STV. Konštatujeme, že sa potvrdili dávnejšie obavy odbornej verejnosti, ktoré na stav upozorňovali, a ktoré doteraz nikto neriešil. Takýto stav si nikto za viac ako 45 ročnej existencie tejto inštitúcie nepamätá. Vedenie STV na jednej strane verejne deklaruje nedostatok finančných prostriedkov a na druhej strane vyhadzuje milióny korún na projekty pochybnej kvality o čom svedčí nelichotivé postavenie na reklamnom trhu a historicky najnižšia sledovanosť programových výstupov z vysielacieho centra v Mlynskej doline. Vyzývame preto Radu STV, Výbor NR SR pre kultúru a média a orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlene prešetrili celkový stav a urobili okamžitú nápravu pri záchrane Slovenskej televízie, ale aj peňazí daňových a koncesionárskych poplatníkov. V prípade neriešenia dramatického stavu v STV obráti sa Slovenská asociácia novinárov na príslušné medzinárodné inštitúcie a bude informovať o situácii, ktorá je pre slovenskú spoločnosť nezdravá a najmä nedemokratická.